Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Został założony w 1986 roku we Włoszech i od początku zajął się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food i przemysłowo produkowanego jedzenia.
Kładący nacisk na dobre, czyste i sprawiedliwe jedzenie, Slow Food szybko przekształcił w międzynarodowy ruch angażujący w swoje projekty miliony członków w ponad 150 krajach na świecie, co samo w sobie doskonale świadczy o potrzebie istnienia takiej organizacji i sile filozofii, jaka się za nią kryje.
Jedzenie związane jest z szeregiem przeróżnych aspektów naszego życia od kultury, przez politykę, rolnictwo, po środowisko. Dokonując drobnych, codziennych wyborów możemy wspólnie zmieniać to, w jaki sposób żywność jest wytwarzana oraz dystrybuowana. To my jesteśmy narzędziem zmian.
W pierwszym manifeście Slow Food nasze czasy określone zostały jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem jest m.in. fast food. Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia – pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.
Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania – oto nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food. Bo np. jeśli na świecie istnieją miliony gatunków warzyw, a dziś dziesięć z nich stanowi 90 proc. światowej produkcji rolnej – to wyobraźmy sobie, jak wiele nowych smaków, wrażeń umyka nam dosłownie sprzed nosa…
Codziennie bezpowrotnie znikają z biosfery setki gatunków roślin i zwierząt, codziennie też ze światowej kultury skreśla się kolejne elementy – widać to doskonale na przykładzie regionalnych potraw, będących przecież ważną, ale i najbardziej chyba ulotną częścią naszej kultury materialnej. Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystko to, co daje przyjemność garstce osób, a mogłoby dawać każdemu z nas – oczywiście każdemu kto tylko zechce po nią sięgnąć.
W tym celu powstał projekt ‚Arka Smaku’. Przy udziale przedstawicieli świata kultury, nauki, dziennikarstwa, polityki, a przede wszystkim przemysłu żywieniowego, mali i zagrożeni zapomnieniem producenci żywności dostają szansę odnalezienia się na potężnym światowym rynku, preferującym przecież produkty masowe i siłą rzeczy pozbawione wartości smakowych, estetycznych i kulturowych.
Struktura organizacyjna ruchu opiera się na tzw. conviviach – lokalnych grupach, które działają, by wcielać w życie idee ruchu. Obecnie na całym świecie funkcjonuje ponad 1500 conviviów.
Aby realizować swoje projekty, Slow Food powołał następujące organizmy:
Fundację Slow Food na Rzecz Bioróżnorodności (Slow Food Foundation for Biodiversity) – za jej pośrednictwem chronimy smaki, tradycyjne receptury oraz odmiany owoców, warzyw, zbóż i zwierząt hodowlanych zagrożone wyginięciem.
Fundację Terra Madre (Terra Madre Foundation) – która została założona w 2004 roku, by wspierać rozwój ogólnoświatowej sieci jednoczącej producentów, szefów kuchni, naukowców i inne osoby zainteresowane stworzeniem zrównoważonego systemu produkcji żywności.
Uniwersytet Nauk Gastronomicznych (University of Gastronomic Sciences – UNISG) – otwarty w 2004 roku by kształcić przyszłych ekspertów gastronomii.
Slow Food w Polsce
Slow Food zaprezentował się w Polsce 4 grudnia 2002 roku. Pierwsze polskie convivium powstało w Krakowie, teraz działa ich kilkanaście.
W całej Polsce organizujemy festiwale, warsztaty i spotkania, które promują producentów wytwarzających jedzenie w sposób nawiązujący do idei zawartych w manifeście Slow Food, a więc jedzenie Dobre, Czyste i Sprawiedliwe.
Prowadzimy też akcję rekomendacji restauracji prowadzonych zgodnie z duchem Slow Food.
Komentarze
Skomentuj artykuł jako pierwszy